Ohoiiii....Siapa suka makan 'Pulut Lepa'?????? angkat kening laju-laju...hahaha..Pulut Lepa aka Pulut Panggang adalah salah satu kuih tradisi kita..Yang aku nak share dengan korang style pantai timur...Kalu nak tanya pasal perbezaan pulut lepa pantai timur dengan negeri lain aku tak berapa tahu, sebab aku biasa makan pulut lepa style pantai timur..hihi..Rasa nya perbezaan dia kat inti kot..kalu pantai timur inti die warna putih seperti gambar dibawah..
Bahan-bahan :-
- 1 kg Ikan kembung / selayang
- Secawan santan pekat
- bawang merah 6 biji, halia 1inci,
- 1sudu kecil halba (jangan banyak sangat okey)
- garam cukup rasa
- rebus ikan bersama garam dan ambil isi
- tumbuk bawang merah + halia + isi ikan sampai lumat
- masukkan semua bahan yang ditumbuk dalam kuali, dan masukkan santan dan halba dan perisakan dengan garam
- masak sampai kering
- sejukkan dan sedia untuk digunakan
# selain buat pulut lepa inti ini juga sesuai di buat kuih temosa dan kuih paung (kuih tradisi pantai timur )
Pulut Lepa
- 2 cawan beras pulut rendam semalaman, tapi kalu nak cepat 3 jam cukup
- kukus pulut hingga masak
- masukkan 1/2 cawan santan pekat + garam cukup rasa dan gaul
- kukus sekejap
- angkat dan sejukakan, sedia untuk digunakan
Layurkan daun pisang untuk bungkus pulut lepa..
~siap bungkus dan sedia untuk dipanggang~
Taraaaaaa...siap
Makan panas-panas time hujan bersama teh 'O' panas memang sedap gilos....hehehe
~SELAMAT MENCUBA~
No comments:
Post a Comment