http://my.fiveminutesofyourlife.net/p/enjka

Sunday, 2 February 2014

Cara Mudah Masak Ikan Patin Tempoyak ~ Temerloh Mari

Assalamualaikum...Ohoiiiiii..Makan tengahari apa kita harini..?? hahaha....hari ini, tuan belog rasa happy tahap seperti mau lompak bintang..yippi..yippi...Sebab tengahari ni tuan belog makan sedap gilos..'Ikan Patin Temerloh Masak Tempoyak'..Sebenarnya pakcik aku dari pahang datang bawak ikan patin..Ikan Patin Temerloh memang lah sedap..Compare dengan ikan patin yang kebiasaan beli di pasar agak berbau lumpur..kita basuhlah macam mana pon..tapi bau lumpur still hado..Kalu ikan patin temerloh memang tak berbau lasung..malah lemak berkrim disukai ramai..( haruslah memuji kampung sendiri weh....hahah)..Aku kalu ikan patin lain tak berapa nak makan disebabkan ke'bau'an lumpur..(TAPI kalu lapar aku sebat je..hi..)..Okeylah, sesi bermonolog tamat..jom tengok resipi yang giler senang...

Bahan-bahan :-

 Ikan Patin


  • cili padi, kunyit hidup, lengkuas, tempoyak - korang kisar lumat
  • serai ketuk, daun kesom, tomato, bunga kantan dan timun masak (aku letak timun biasa)



Cara-cara :-


Korang masukkan bahan kisar + serai, tomato, daun kesom, bungan kantan dan timun bersama ikan patin..Letak air sikit (agak-agak korang janganla sampai melaut..:p ).Rebus sampai mendidih, letak garam secukup rasa..dan boleh hidang bersama nasi panas-panas..

# aku tak letak asam keping sebab tempoyak dah masam..tapi kalu korang suka masam, boleh letak asam keping ikut selera korang #

 Sedapnyehhhhhh


 ^_^



Okeylah sampai sini sahaja N3 kali ini..kita jumpa next n3..

~SELAMAT MENCUBA~

(^_^)Y

No comments:

Post a Comment

Post a Comment