http://my.fiveminutesofyourlife.net/p/enjka

Tuesday 8 July 2014

Cara Senang Buat Pengat Keladi Sedap Lemak Manis Disukai Ramai


Assalamualaikum..ahaaiiii..lagi sekali bertemu ye..Lagi sekali lagi jugak aku tepek n3 makanan..hahaha..tak apa nak share weihh..harap korang paham situasi tuan belog..semalam lepas buat serunding ikan, ayah kesayangan tetiba kata teringin  nak makan 'pengat keladi' lah plop...haishhh suka tau dera kita, ingat cuti boleh berjimba-jimba, berdondang sayang or 'senamrobik'..Lidah rasa nak terjelir sampai dada dah haus..'sebbaik' buat pengat ni sonang, sambil bersiul-siul aku buat pengat..Okey bagi yang tetiba teringin makan pengat keladi jom buat senang jek derrr...bahan-bahan pon sonang..

bahan-bahan:-

Sebijik keladi

santan 2 cawan + satu cawan gula pasir

gula merah setengah cawan + sagu dalam segenggam (kalu suka banyak tak menjadi masalah)

cara-cara:-

- bersihkan keladi dan potong dadu besar-besar
- rendam sagu
- rebus keladi hingga empuk (untuk kuah ikut citarasa okey)
- bila empuk masukkan sagu + gula, tunggu sampai sagu kembang,masukkan gula merah dan garam untuk
  rasa lemak.
- bila semua sudah okey masukkan santan (bila mendidih angkat. jangan sampai pecah minyak)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment